Sunday, January 10, 2010

My Homemade Pizza

Aku selalu terfikir dalam hati la..kenape la hege pizza dekat pasaran ni mahal ye kalo nk compare dgn fast food lain mcm KFC ke MCD ke. Kalau pizza ni xkire le brand ape, Hut ke, Domino ke, Shakey ke, Taxi cab ke lbh kurang je hege die. So, aku dan Mr M telah bertekat utk belaja cara2 nk membuat pizza ni...dan berangan-angan lg utk bukak branch pizza mcm diorg2 ni gak. Ehehehehe. Utk merealisasikn impian ktorg ni, mcm2 la ktorg study dekat intenet, buku resepi....tp masalahnya bila aku baca cara2 nk buatnye mcm xfaham pulak aku, especially care2 nk buat doh die tu la.. Almaklum la..skill memasak aku dgn Mr M ni....terlebih skill sgtttt.....mak bapak ktorg pn xpenah buat pizza dkt rumah...jd, akhirnya ktorg blaja dkt youtube je.

Nih...aku download youtube die sbg bukti. Apsalla aku nih...rajin sgt nk mendemo dkt sini..tp layan je le.

video

So...ini hasil adunan aku. Aku tutup dgn plastik balut makanan tuh. Aku buat mlm sblm tido, konon2 nk buat pizzanye siang ahad...tgk pagi dh kembang semangkuk mcm ni pulak. Tp...xpe...ini xmenjejaskn pizza aku pun.

Aku hambek satu doh. Aku pun buat mcm ala2 dkt video td ler.


Lps itu..aku tempekkn die dkt atas pan ktorg. Betape bersemangatnye Mr M dlm memberi support...sanggup die pegi mencarik pan ni dkt MYDIN. Mahal gak menatang ni. Bukan ni je, roda yg potong pizza dgn sudip yg nk angkat piza mcm dkt Pizza HUT tu pn sanggup dibelikannye. Ish ish ish....aku layan je le.

Aku taruk pes tomato. Aku pakai jename 'Kimball' sbb aku agak meragui kehalallan pes2 lain. Aku bkn ckp yg lain tu xhalal...aku je yg ragu2. Ehehehe.

Ha..inti pizza ni aku dh study dr mcm2 buku resepi. Sampai naik pening kepale aku. Ntah hape2 brg die taruk sampai kadang2 tu aku xtau pn ape bende yg dimaksudkannye. Jadi, aku buat inti aku sendirik base on ape yg ada dkt dapo aku, tp idea die dr resepi2 (accumulation) yg aku bace hehe.
Aku ambik 2 biji daging bege. Aku kukus. Lps tu aku potong dadu. Aku campur dgn pes tomato td. Aku letak black pepper byk2, garam gula secukup rase. Sempoi aje. Selain dr yg ini, aku tere gak buat inti tuna punye.
Yg kale oren tu isi ketam..yg tu ade byk dkt supermarket. Aku bakar dulu 10 minit. Yg ini..aku engkar dr video tu. Sbb eksperimen aku sblm ni menunjukkan yg nnt cheese kalau diletak awal2, lps 20 minit cheese tu jd keras dan mcm hangit sikit. Aku xsuke. Aku bakar lps diletakkn pes dgn inti dgn ketam. Ini saje je aksesori nk menyedapkn pizza aku. Ikut suke korang le nk letak bende lain, sosej ke cendawan ke lada benggala ke...ape2 je la ikut tekak masing2. Yg aku..ini je ade dlm fridge.
Lps 10 minit, aku keluarkn pizza...aku letak bawang besar dan aku taburi dgn mozarella cheese dgn penuh meriah sekali. Aku letak gak mayonis n sekali lg aku taruk black pepper. Lps tu aku bakar balik lg 10 minit. Cheese ni aku tgk bakar sekejap..rasenye mcm manis2 gitu. Ehehehe.

Ini la hasil homemade pizza aku. Aku soh adik2 ipar aku makan. Diorg ckp sedap. Walaupun pizza ni nampak comot...tp yg lps2 ni...bentuknye lebih cantik dan jelita tp malas dah aku nk bersesi fotografi nih. Aku ingat nk makan je. Ehehehe. Sedap wey rase pizza aku ni.... (biar le... aku nk perasan).

sekian, bon apettite

No comments: