Wednesday, February 17, 2010

Mentarang

Korang penah dengar kewujudan haiwan bername 'MENTARANG'????
PENAH KER????
Aku memang xpenah dengau seumo hidup. Ini kan untuk memakannye.

Cuti CNY bari-baru ni aku balik kampung Mr M dan bapak mertue aku ade belikan mentarang. Katenye untuk buat bakar malam nanti. Aku pon..wondering sorang-sorang je le. Mentarang??? xpenah dengau pon. Tapi...aku cool je la.

Lepas tu...bapak in law aku soh aku basuh makhluk mentarang ni. Mule-mule aku rilek je. Aku g ambik besen dekat dapo n aku pon datang menjenguk makhluk-makhluk untuk dibasuh ni. Bile aku bukak je plastik mentarang ni...aku tengok tejelir je keluar siput die daripada cengkerang die. OMG. OMG. OMG. Dah la besa tapak tangan aku ni. Aku bukan orang yang terbaik nak cuci menatang ni. GELI.......!!!!!!!!!!

Selain mentarang ade gak kerang. Dengan bijaknyer...aku terus ambik kerang g basuh. Akhirnyer...akak ipar aku yang macho lagi gagah berani telah menyelamatkan keadaan. Dengan selamber je die basuh mentarang-mentarang tu. Siap nak berus sampai bersih berkilat lagi. Salute. Salute. Salute.

Ni rupe bende alah menatang mentarang tuh.


Kemudian, bermule la upacara membakar mentarang. Aku kalo ikut hati aku yang sellfish ni xmau aku makan menatang ni. Aku teramat la geliiiiiiiiii..... Tapi, bapak in law aku dah beli banyak. Kalau aku eksyen sangat sampai xmakan, kocik plak hati bapak in law aku. Aku pon pasrahkan hati untuk makan. Berdebar-debar plak aku...macam nak masuk 'fearfactor' je. Aku terbayang-bayang kan manela tau..time tgh aku kunyah bende tu tibe-tibe die bergerak dalam mulut aku ke. YERK....... Haip!!! Tu...otak aku yang jahat je yang melalut.

Bile aku makan takde ape pon yang berlaku. Rasenye bole tahan la. Macam kerang. Manis kerang la. Tapi, masin sikit sbb air dari laut tu ade lagik kot.

Ini hasil mentarang dengan kerang bakar. Gelap la. Henpon aku pon tak canggih. Huhu.


Aku balik kg aku, aku tanye bapak aku. Die penah dengar tak siput name Mentarang. Bapak aku pon jawab xpenah dengaq pon. Ade ke?? Siap tanye aku lagik.

Dalam hati aku..patutla aku jakun semacam je xpenah tau. Bapak aku pon xtau. Ehehehe.

8 comments:

Tihara said...

Mentarang ni femes dekat area kuala selangor, tg.karang n sabak bernam..saya pun tk sempat makan mase blk kg abah dulu..sbb dia ada musim2 je..bertuah laa zaila dapat makan :)

luna_e said...

ish...bertuah ke???? xsangke lak....(bangga..bangga..bangga..)

luna_e said...
This comment has been removed by the author.
Akira said...

cik luna..saya pun baru je tahu tentang mentarang ni...masa on my way nak g lumut/pangkor...lalu kat sabak bernam ke tanjung karang...memang banyak benda ni...umah family in law kat mana??...cuba baca post saya tentang mentarang nih kat sini... http://ryanie07.blogspot.com/2010/02/mentarang-hasil-laut-yang-amat-rare.html

kalau berminat nanti follow lah sekali blog saya tuh k...thanks..

luna_e said...

nampaknye memang mentarang ni gleme dekat area k.selangor. Bapak in law saye dok Sabak Bernam. Nnt saye jenguk blog awak yek...

Tihara said...

salam luna..alaa saya tersalah taip nama laa..sory ek.. :)

luna_e said...

ala...tak pe..tahu..awk tesilap type ehehe

mysarah said...

ehem.. ehem.. testing2