Monday, February 8, 2010

Nostalgia Laptop

Sebab hari Sabtu hari tu bz beli laptop adik-adik aku kan...so hari ni aku nak story nostalgia aku beli laptop dulu. Ahahaha....sibuk je aku ni.

Mula-mula sekali aku nak cerita...waktu tu memang excited gile babeng punyer lepas dapat cek RM5k dari MARA. Waktu tu aku student weh. Paling bosa penah aku pegang pun RM300 je. Ini RM5k......mahu bedebar-debar hati aku ni. Iyo la...mane le tau ade orang nak curik ke hape ke..mau nangis aku. Tak merase nak pakai laptop deng ni.

Time tu...dah la aku tak tau apa-apa pasal laptop. Tahun berape yek kejadian ni. Aku rasa-rasa somewhere dalam tahun 2003 kot. Zaman tu student pakai laptop berape kerat je. Belum trend lagi. Tapi, adala yang pakai cuma tak banyak macam la ni. Pc tu belambak la kn.

Kebetulan, waktu tu ada PC Fair. Time tuh PC Fair buat dekat PWTC tu ha. Skang ni..aku dengar dekat KL Convention Centre. Waktu tu punya la...pressure...tuhan je la yang tau perasaan aku. Macam nak nangis pun ada. Laptop pulak macam-macam jenis macam-macam brand. Macam jual dekat pasar je laptop dengan PC ni time tuh. Processor dia...satu hapa pun aku tak faham. Aku rasa tekanan jiwa betul. Iyola...dengan kecetekan ilmu yang aku ado ni...karang kalau silap beli, menyesal seumo hidup plak. (Eh, ye ke?)

Nasib baik la aku ade tukang escorts yang memang volunteer nak bagi khidmat nasehat dekat aku. Depa pun bukannye expert sgt pun. Depa-depa pun dapat info dari boyfren dan abang-abang kandung masing-masing. Terima kasih sekali lagi la aku ucapkan pada Cik N (besfren aku), Cik Wat, Cik E, Cik Wan...eh, tu je hehehe. Terharu sungguh huhu.

Akhirnye aku pilih la laptop yang hegenye berpatutan waktu tu. Compaq Presario aku....processor Pentium 4. Hege RM3,999.00. Antara salah satu sebab yang hampeh plak (ye la...kan ramai peniaga nak persuade aku beli laptop diorg kn)....orang yang jual laptop aku tu hensem. Cik Wat ni begitu gedik sekali nak beli dekat sini dengan harapan dapat ngurat abg hensem tu. Chaich. Aku ni medium untuk die ayat orang la. Chaich. chaich. chaich. Tapi....Cik Wat takde jodoh pun nak dapat abg tuh ahahahahaha. (Mesti aku kene sekeh dgn minah ni kalo die bace entri aku ni ekekeke)

Waktu tu...aku dengan Mr M masih baru kawan-kawan biase je. Walopon die budak IT..tapi, aku tanye sikit-sikit je la. Tu pun..aku tak faham sangat pun amende yang die nak terangkan dekat aku. Almaklumla....bengap sikit aku ni pasal gajet-gajet ni. Aku plak time tu... konon-konon time macam poyo je...belakon macam sombong dan cool.....Haipppp. Tak bole cite lebih-lebih. Ehehehe.

Adios.

3 comments:

Tihara said...

salam singgah n thanx singgah blog saya.. :)

.: mama cute :. said...

keh keh keh.. dulu sungguh mahal laptop..sikalang sudah murah lor.. kami pon baru beli aje laptop.. Intel Core i3 - Dell Inspirion RM 2399 aja dong..kuikui.. lepas ni msti lagi murah lagi.. setiap kali kita beli the latest technology, terus aje dia akan jadi lama dan ketinggalan. penat oo nak ikut.. kuikuikui

luna_e said...

tihara : Thanks
mamacute: betul betul betul...kami belikan dekat budak-budak je, diri sendiri dah tak pakai laptop dah...pakai desktop pulak...tersergam indah monitor besaq bapak...pemandangan pon luas ahahahaha