Monday, February 22, 2010

Kisah Mata Aku yang Besa Punyer...

Korang perasan tak yang mata aku ni sangat besarrrrr......??????

Dulu waktu aku kecik-kecik umo macam tengah tadika kan, aku ingat lagi, bile aku ikut akak aku g skolah agama yang petang-petang tu, kawan-kawan akak aku selalu ejek mata aku ni bessau......bulat macam guli. Diorang panggil aku mate guli. Yang paling jahat skali kawan akak aku yang name abg GG. Geram betul aku sbb die plg kuat ejek aku. Tak tau la kalau tujuan die ejek aku sbb nk usik akak aku ke..tu tak tau la. Tapi, aku time tu tak fikir le ke situ, fikir sedih je bile kene ejek but still macam biase konon-konon cool.

Balik je rumah aku ngadu dengan arwah nenek aku pasal diorg ejek aku. Dengan mak aku, aku cakap tak nak pegi skolah tu lagi. Ahahaha. Lepas tu yang lawaknye....nenek aku pon pujuk la aku soh pegi lepas tu pesan nanti g skolah jangan bukak mate besa-besa, buat-buat sepet. Gile hipokrit petue arwah nenek aku ni. Ahahaha.

Bile dah besar ni, isu mate aku besa bukan isu lagi. Kalo orang tego aku akan gelak dan cakap "Yes, mate aku memang besar dan kalo bole nak buat contest, sape bole challenge kebesaran mata aku".

Kalo aku buat contes tu aku tau, 1st contestant die mesti ence M yang memang suke carik pasal dengan nak membesarkan mate die macam mate aku. Tapi, sori la ye...ini gift by God ok. Mate sepet die tu ade hati nak lawan mate aku yang berkilau bak guli ni ahahahaha. Kem salammm je la yek.

Tapi masalah gak mate besar macam aku ni. Mule-mule aku nak pakai lens, aku beli lens trial biasa yang setakat ikut power kerabunan mata. Tiba-tiba aku cek lepas tu, power rabun aku bertambah tinggi. Optometris tu cakap sebab aku pakai lens sblm ni tak ikut saiz mata aku. Jadi, ibarat kaki yang besar pakai kasut saiz kecik lama-lama melecet. Macam tu la dengan mata aku. Sedih betul bila aku dengar fact Opto tu. Dah la panjang kene dengar ceramah concern die. Huhu. Dalam hati sedih gak bile fikir kenape mate aku besar. Skang ni, setiap kali nak beli lens nak kene tempah dulu sebab lens saiz mata aku tak penah ada dalam ready stock. Nak kene tempah dulu.

Selain dari tu, bile nak bersolek mata pon payah. Sebabnye...mata aku dah besar. Tak bole solek over-over. Nak taruk eyeliner pon kene taruk nipisssssssss je. Kalo taruk tebal, silap hari bulan orang ingat aku ni minah gothik lak. Nak buat nipis-nipis tu sangatla menensyenkan sbb tangan aku ni asyik gigil je. Menyampah betul.

Orang cakap kalau pakai spek mata kite lama-lama akan jadik semakin kecik dan sepet. Selama aku skolah dulu dari ting 2 sampai 5 aku pakai spek. Mule-mule masuk UiTM pon aku pakai spek. Tapi...aku tengok mata aku xpenah jadik semakin kecik pon. Sepet...langsung jauh panggang dari api la. Ahahaha.

Tapi...ini semue aku da tak kesah dah pon la ni. Aku saje je...sembang-sembang kosong sorang-sorang eheheheee.

6 comments:

Dayung Serian said...

alalalalaa...jgn cedey2 ye cik luna, mata dayung pun besar jgk:) dayung pun pakai lens..pakai spek. Anyway, just be grateful & thankful to God.

luna_e said...

xde la sedeh sgt...saje ngade-ngade ehehehe thanks dayung

Haney said...

cik luna ok lah tu..at least jimat eyeliner sbb guna sikit jer..kalau mata kecik cam saya ni kena pakai lebih plak..

mysarah said...

tp takleh lawan ngan mata aku la beb!! muahahaha

luna_e said...

Haney - saye rase mate kecik sket then pakai eye liner medium gitu...cantik la sgt...

Sara - Ko nak lawan mate aku yek??? G isi application form muahaha

tiya tatie Alsaid said...

mata x besaq mana pon..:P
apsal iklan x kua kt my blog nih..huhu