Thursday, February 11, 2010

Senyum la senyum la wahai cek mek molek....lalala

Waktu aku balik keje hari ni....tibe-tibe sahaje aku dikejutkan dengan fenomena 'SEKURITI GUARD' rumah aku ada perempuan. Tapi..tu takdak la tekejut sangat. Apa yang agak mengkagumkan....bila aku nak lalu pintu gate tu...akak ni senyum, bagi warm welcome lagi...rasa dah macam pramugari MAS bagi warm welcome waktu kita nak masuk flight pulak. Kagum betullllllllllllllll.....!!!

Bukan apa, secara tipikalnye, guard ni selalunye lelaki. Majoriti pulak Indon dengan India. Puak-puak ni kalau warm welcome diorg tu setakat saje nak ngurat awek-awek je. Kalo yang lelaki diorg senyum la sket takde le bagi warm welcome. Tu...kalo Indon dengan India dalam age belia-belia remaja.

Selain dari tu, kalau Melayu ni selalunya pak cik yang dah pencen. Series je memanjang.

Kalo yang pompuan plak. Ni..dulu dekat UiTM banyak. Yang aku pelik kan...kalo pompuan jadik guard kan...badan mesti gemuk-gemuk. Eh, yang ni tak pelik sangat. Ada lagi yang pelik. Muke semue tak bole blah....masam...je memanjang. Kerek plak tu. Selama aku dok UiTM tu...tak penah aku tgk mak cik-mak cik guard ni senyum..series..je..konon-konon cengil. Kalau macam ni, aku nak ambik nak buat jadik mak mertue pun terus cancel, tak berkenan. Ehehehe (ape kene mengena dengan statement ni).

Tapi, akak guard tadi tu..biase je la kan, pakai baju guard takkan nak vogue. Tapi...sebab die nampak penuh 'gadis melayu'..aku rase manis je.

Senang je dalam dunia ni...muke kalo cun dan bole tahan..tapi asyik masammmm je, orang naik menyampah, hilang seri cun die. Bile orang menyampah, cun pun jadik tak cun la. Sebab orang keliling asal begosip je nak kutuk ko. Tapi...kalo ko xde le cun sangat, ko gemuk ke, hitam ke, senang cite tak cun langsung...tapi ko rajin senyum campur baik hati la...orang pun rase senang dengan ko...orang takkan rase yang ko tak cun walopon hakekatnye tak. Tapi senyum ikhlas la. Jangan senyum plastik lak. Lepas tu jangan la ko dok senyum....je 24 jam, mandi senyum, tido senyum, basuh toilet senyum...er....kang, maknenye tu ade la mane-mane skrew yang tak kene tu dekat kepale otak ko. Wakakaka.

Smile.....

4 comments:

apeqchan said...

::senyum itu sedekah::
;)

luna_e said...

betul-betul-betullll

Akira said...

len kali snap lah gmbr akak tuh letak kat sini...boleh kita jadikan wanita contoh sempena bulan kemerdekaan tahun 2010...snap masa dia tgh senyum tuh...

luna_e said...

ish..mane sempat...tgh drive, nak touch kad dekat pagar lagi, nak bukak tutup cermin tingkap lagi, nak bagik signal lagik, mane sempat nak snap gamba ahahaha tgk la nanti cube diushekan...hehe