Wednesday, March 17, 2010

Kisah Peminta Derma

Aku rasa korang pun mesti dah terbiase bila kita makan dekat kedai-kedai ke restoren-restoren ke, kadang-kadang mesti akan datang sorang budak ni mintak derma untuk sekolah maahad tahfiz yang lokasi die bukan dekat sekitar kl atau lembah klang ni tapi nun...jauh dekat kelantan ke, kedah ke, patani siam ke.

Dulu...aku menderma gak...singgit ke due ringgit. Tapi, bile dah selalu sangat jumpe...aku mule terfikir beberape perkara.

1 - Kenape lokasi die semue jauh-jauh tapi, mintak derma nyer dekat area kl dan lembah klang ni. Buat membazir je hantar budak-budak diorang datang sini. Kos perjalanan..tol lagik, makan lagik dah berape. Target diorg dekat kedai-kedai biase je..bukan dekat hotel-hotel ke, shopping complex besar-besar ke. So...target komuniti adalah golongan biase. Mana ade yang sekali nak derma juta-juta ke ribu-ribu...standard macam aku derma je la. Mane pegi majlis agama atau wakil parlimen dekat tempat tu. Baik mintak dekat diorg, kalau dapat...dah sah bajet ribu-ribu. Jimat kos belanja. Secara logiknye la.

2- Golongan nak mintak derma mesti budak-budak kecik atau pak cik yang dah tue. Aku bukan apa...budak-budak kecik datang jalan-jalan mintak derma time tengah hari. Tak g skolah ke budak-budak ni? Budak-budak patutnye tempat diorg dekat skolah blaja, tak pon buat homework ke, g tuesyen ke, main bola dekat padang ke, ko-kurikulum ke, paling hampeh pon, mengadap tv atau main play station. Standard la tu. Itu baru la name budak-budak. Kalau budak tu dari maahad tahfiz, daripada die kutip derma, baik die dok asrama hafal al-quran.

Pak cik-pakcik yang dah tue spatutnye dok umah tanam pokok ke, bela ikan ke, dengar ceramah ke, g kelas fardhu ain ke, sembang-sembang dengan isteri ke, lepak kedai kopi ke....bukan duduk melangut dekat tepi-tepi bank usung tin derma.

3-Kadang-kadang diorg bisnes jual kalendar ke ayat ayat al quran ke. Kite ni pulak kalau orang dah tunjuk ayat al quran tu, kite pon tak sampai hati nak tawar-tawar kan. Kite pon derma dengan ikhlas. Tapi....kalau la skolah die betul-betul perlukan duit untuk ape-ape projek, daripada setakat nak jual kalendar ke ape...baik die buat karnival jualan ape-ape ke dekat skolah die. Bukak gerai mee goreng ke, bege ke, teater keagamaan ke yang sape nak masuk kene bayar tiket, permintaan lagu nasyid ke....program-program macam ni kadang-kadang orang awam mesti bagi support. Tambah-tambah kalau tau tujuan sebenar diorg buat program tu. Terutama sekali parents la kan. Lagi...lebih kepada win win situation. Skolah pon..nampak la sikit imej yang bagus, ada aktiviti manafaat untuk murid-murid.

4- Yang tak bagusnye...kadang-kadang budak-budak dan pak cik-pak cik ni, kalau kite tak bagi derma, die kutuknye kite cakap kite ni tak sedar diri le kedekut la tak prihatin pada diorang la. Satu, derma tu kan ikhlas...suke hati orang tu la nak derma ke tak. Name pon derma, bukan wajib pon. Lain la tax, kalo tak bayar nanti kene serbu dengan LHDN. Eh....ehehehe tapi yang wajib zakat. Itu pon ramai orang tak nak berzakat walaupun kaye raye, tak de sape pulak nak kecoh. Kedue, diorang ni dari maahad-maahad...janganla kurang ajo bile cakap. Tak cukup belaja ke. Buat malu skolah je. Seolah-olah orang-orang beragame yang dari maahad yang berfesyenkan baju melayu dan ketayap ni kerjanye asyik nak mengamuk, memaki dan emosional. Aku dah penah kena banyak kali dah.

Aku bagi 4 poin je, yang lain korang fikir sendiri. Aku yakin, ape yang aku fikir ni mesti kadang-kadang bermain dekat fikiran korang gak. At least, salah satu dari poin aku.

Kadang-kadang kite terfikir gak...diorg ni betul-betul ikhlas dari tempat sekolah tu ke atau berselindung di sebalik mane-mane petualang yang cube nak ambik kesempatan atas antara sifat semulajadi masyarakat islam yang prihatin pada agama diorg.

Wallahualam...aku pon tak tau. Tu sebab la aku tulis dekat sini. Kalau ade sesape yang tau....

sekian..

2 comments:

Nurul a.k.a Riko said...

Luna...
Mmg kesian tgk budak2 yg suppose time tu bermain dgn kawan2 kat padang bola..kena carik derma. T'pikir jugak..budak2 nie..anak2 yatim ker? or ada 'pihak' lain yg amik kesempatan.

Last 2 weeks..masa gi Carefour @ Wangsa Maju..ada sorang budak lelaki nie..age 10 thn kut..dtg mintak derma kat akak.

Dari segi ckp mcm asal dari utara...akak ckp kat dia...'duit nie akak bagi bukan utk derma or isi tabung..tp utk adik yer'.

luna_e said...

yeah..setuju dengan cik nurul...
susah kite nak justify pasal isu ni kan....