Wednesday, March 24, 2010

I NEED A VACATION.....pls....

Aku nak bercuti......!!!!!!!!!

Ciri-ciri percutian aku yang diperlukan adalah :

  1. masa yang diambil untuk ke lokasi percutian tak lama, tidak melebihi 3 jam
  2. Bajet yang diperlukan pula tidak tinggi....tak lebih dari RM1k/pax
  3. percutian yang singkat...cthnyer 3d3n atau 4d3n, so tak payah apply cuti lama-lama

Di sini, aku dah senaraikan beberapa tempat percutian yang agak menepati ciri-ciri yang bersesuaian dengan apa yang disenaraikan di atas.

Genting Highlands



Erm...ini percutian yang agak menjimatkan. Dekat. Bajet pon jimat. Tak jauh pun dan kalau nak bercuti, 2d1n pon dah cukup. Cuace dekat atas pon sejukkk...bes..i like. Dulu..aku berangan-angan, kalau naik Genting aku rasa perasaan yang bile kite hembus nafas atau bercakap je, kabus akan keluar dari mulut...ala macam dalam cite omputih dekat tv tu. Tapi, last time dalam 2 thn lps aku g dgn membe-membe aku, aku try test uji cube...takde pulak kabus keluar. Hampess je. Keciwa....betulla aku.

Aku sebenarnyer bukanla suke sangat main bende-bende dalam Genting Theme Park tu dan yang paling aku tak suke main benda-benda yang membuatkan jantung aku kecut-kecut. Geli siottt. Menyampah betul aku. Walaupun pada hakikatnye kalau aku main menatang-menatang game ni, aku bernasib baik sebab tidak mengalami apa-apa masalah pening ke, takut ke, aku kan 'cool' jerk...tapi tu la...aku rimas dengan jantung aku kecut kembang kecut kembang sorang-sorang dekat dada ni. Macam perasaan 1st time jatuh cinta pulak. Opsss.....terlebih sudah.

Tapi, dah naik ke Genting..tak suke pon...takkan xmain kan???

Redang Island

Yessssss.........!!!!!!! Ini adalah lokasi yang aku paling dan terpaling nak pergi la korang.

Dulu, company trip aku ade buat dekat Pulau Perhentian jadi, kiteorg ade la explore ke Redang jugak. OMG. Canthekkkkkkk gile pantai die, air lautnye jernih. Memang enjoyyyyy gile-gile snorkelling weh. Sampai satu tahap aku rase tak mau keluar dari laut...nak main-main dekat sane je. Best tersangatttt la. Tidak ada perkataan yang lain yang sesuai nak aku gambarkan melainkan best dan best dan best dan lagi dan lagikkkk.

Yang tak bestnye...pegi dengan budak-budak ofis je. Aku teringin nak g dengan Mr M sekali. Gatal kan aku ni?

Tapi....jauh Terengganu tu. Kalau naik kete...8 jam wei drive. Gile seks boring. Waktu pergi Company Trip tu aku memang boring tahap cipan dalam bas. Rasa macam nak panggil Superman je, tolong tolak bas tu laju sket mcm airbus. Hehe.

So, kalau aku nak g sane naik Airbus, kalau pakai Berjaya Air...gile seks mahallll. Kirim salam aje la yek. Kalo naik AirAsia yang turun Kuala Terengganu tu pon masih mahal lagik. Sekurang-kurangnyer 2 org pon dalam RM800-900. Tambang aje okay....!!! Belum lagi pakej percutian. Aku kene fikir 20-30 kali ni kalau pasal bajet. Lepas tu kalau g sane, kompem balik aku macam udang kene bakar. Yang pergi company trip hari tu pon, setengah tahun pon kulit-kulit aku masih berbelang-belang lagik. Besar tuh...pengorbanan aku kalau nak g sane.


Bandung



Erm...kalo g sini, nawaitu aku cume nak bershopping sajork. (Terpengaruh dengan si NK). Tapi, ini pakej ke Indon. Sekurang-kurangnye aku tengok kalo nak hege cantik...kene la sekurang-kurangnye 4 org wei. Aku dengan Mr M baru 2 org.


Lokasi ni....daya tarikan magnet aku takde la kuat sangat, saje je masuk dalam list.


Jakarta
Apsal aku nak g Jakarta ek? Daripada nak g situ baik aku g KL.


Pulau Pangkor
Apsal aku masukkan ni dalam list. Aku tak nak g sini. Ini....tempat mak bapak aku g honeymoon. (eh, ye ke???? suke hati aku je kan nak tulis) Tapi, aku dengar dulu diorg honeymoon dekat Teluk Batik. Dekat-dekat la dengan Pulau Pangkor tu kan.

Port Dickson

Ini pon aku masuk dalam list???? Port Dickson ni ramai org la kalau time cuti. Dah macam sarang semut aku tengok. Tapi..tu la die, lokasinye dekat. Tapi, tu la...pantai ni kalau setakat nak g mandi-manda atau nak manja-manja bermain berkejar-kajaran (tak bole blah betul la) di gigi air...baik tak payah. Buang mase aku je. Panas...ramai orang, berpasir plak tu. Buat kotor seluar je. Kalo nak mandi, baik aku mandi dekat swimming pool aje. Aahahahaa. Lain la kalo boleh snorkelling. Nak snorkelling....ade ke??????
Tapi...ni jimat mase, jimat duit. Bukan aku dah boring ke dengan pantai pot diksen nih???
Ini la die permasalahan aku sekarang ni. Aku nak g bercuti. Tapi, malangnyer aku kene kaji dari segi segenap aspek. Aspek masa, duit dan sebagainya. Aku kan Menteri Kewangan laki aku sekarang ni. Boring betullaaa.....
Bende-bende macam ni pulak...bila terlampau banyak fikir punye fikir, akhirnye jadik cakap kosong je...satu hapa pon tak jadi, akhirnye tak pergi. Tension Tension Tension.
Kalau korang boring, korang isi la seve poll aku di bawah tu yek....time kaseh kawan-kawan!!!!!




8 comments:

nuraarin-life said...

Hi Luna,

Pulau pangkor ngan teluk batik tak boleh kira dekat2, kecuali naik bot, kalau ikut darat kira jauh skit ar..

yunz_02 said...

hye luna! yunz here. i went to perhentian island last year and it was awesome! it's a memorable vacation ever. best sgt.. tp u hv to choose the chalet yg btl² lawa and comfy mcm Bubu Long Beach cumanya it quite costly..

Redang is better i think. I hv never been there but soon will. in my plan aledi hehe... choose which is the best k..

owh btw, feel fre to visit my blog ya.. link to me!

luluzland.blogspot.com

luna_e said...

nurain lifa: hi ain...erm..hehe kire macam naik bot la....sbb takkan nak ikut darat kot...

luna_e said...

yunz : hi yunz...of course perhentian is an awesome place tapi...if u go to redang....much much much awesome, u shud visit redang dear n true...kene menginap dekat chalet yg bes sket mcm laguna ke since berjaya punyer mahal giler...

airnye tenang, ikannye warna warni, jernih arg..so much things to say ...jom visit there...but, I have to look at my budget first ehehehe.....

Akira said...

tempat yg kitaorg terplaing nak pergi kat malaysia ni pun redang island...

luna_e said...

akira : yes....jom g redang ramai2...boleh snorkelling, bes gile korang, memang pengalaman yang bes sgt..sgt..

yan68 said...

Luna, kalau p Jakarta, i rasa baik je u p KL..sakit kepala..Traffic gila tahap gaban tu....Save the money

luna_e said...

yan68: itula..ramai orang pon cakap macam tu...saje je la masuk dalam list...ehehe ntah-ntah pergi genting je kot...dekat