Sunday, May 23, 2010

Dewasa kini, semangat kejiranan.....bla bla bla

Aku memang geram betulla dengan sorang mamat yang duduk satu apartment dengan aku ni.

Untuk pengetahuan korang, setiap tuan apartment akan dibagi satu lot parking, dan lot parking tu nanti management cat la nombo plat dekat parking lot tu. So, aku memang la ada lot parking sendiri kan. Untuk sesape yang ade kete lebih dari satu, pandai-pandai la ko parking mana-mana tempat parking yang tak ada orang atau yang dekat belakang-belakang nun...tapi, jauh la sikit nak jalan kaki. Contohnye, kete Mr M...la. Parking dekat hujung dunia sikit.

Mamat yang aku bengang ni aku tak tau la ada ke tak lot parking sendiri. Aku rasa tak ada. Tapi, hobi dia aku tengok siang malam...keje nye belek kete, repair kete, lap kete, pasang radio kete kuat-kuat, melepak dengan kawan-kawan dekat kete die.....haih...aku rasa 24/7 asyik melekat dekat keta die. Kalau orang cakap awek seorang lelaki adalah ketenye...ha..ni memang contoh paling tepat. Aku balik tengah malam pun, die dok membelek kete die. Tapi...itu aku tak kesah lagi.

Yang aku perasan, kete die parking...memang merate-rate. Tapi, lot parking feveret dia sama ada parking bawah apartment yang free atau pun lot parking sebelah kete aku. Yang bawah rumah tu selalu penuh. Yang parking sebelah parking kete aku tu, tuan punya die sebenarnye, depan rumah aku. Tapi, rumah dia tu dianggap macam rumah penginapan je. So, memang la, tuan dia jarang ada, so jarang la ada orang parking dekat lot dia. Mamat ni memang everyday aku tengok parking dekat lot orang depan rumah aku. Itu...aku tak kisah lagi.

Yang aku herannye, mamat ni 24 jam membelek kete die je keje nye...tapi, asal parking je mesti senget macam ni ha. Ini aku snap betul ni sebab geram. Yang sebelah ni, aku nak parking la. Bukan sekali sekale. Memang hari-hari aku tengok parking macam ni. Sama ade betul-betul tepi, atau memeng dah nak tepi dah line kuning tu. Heran aku. Kalau kete aku boleh la adjust sebab kete aku kurus. Kalau kete Mr M...kan nanti mengganggu pulak parking orang lain yg sebelah lagi. Tak skolah betulla.



Hari ni, aku balik dari Tesco, aku tengok selamber je mamat ni parking dekat lot aku. (senget jugak...dah tebiat ke ape aku pun tak tau). Aku jumpe die dekat lif, die buat muka selamber je. Nak cakap tumpang parking pun tak, nak cakap sori pun tak..padahal bukan die tak kenal muke aku dengan Mr M. Tak reti bahase betulla mamat ni. Kiteorg pulak dah parking kete jauh, takkan nak halau die time-time tu. Aku tak kisah kalau nak tumpang...tapi, berbahase la sikit, bahase tu budaya kite hokeyyyy.

Ha...hari jumaat hari tu pun aku bengang gak dengan mamat ni. Die nak repair kete die. Selalu die repair dekat parking bawah rumah. Agaknye hari tu parking bawah rumah semue dah penuh kot. Die gune la parking orang depan rumah aku. Parking aku ni memeng dekat je dengan bangunan aprtment aku. Parking dah la senget. Moto kawan-kawan die pulak parking atas parking aku. Aku sampai, mula-mula aku hon la. Lepas tu die tanye aku " apehal". Tapi, aku cool je la. Sambil senyum aku cakap la, nak parking la. Lepas tu die buat muke dekat aku. Tapi....aku sabarkan je la maintain senyum. Dalam hati rasa nak je aku calarkan kete die. Nasib baik la, kawan-kawan die yang turut merepair kete tu ade yang jenis mak bapak ajar macam mana nak berbudi bahase dengan jiran. Kawan die tu ada la cakap sori. Lepas tu diorg ubah le balik kete. Aku ok je la. Tapi, menengok mamat tu.....memang aku hanginggg........!!!!!!!!

Aku tak tau la kot-kot die tengah tensen kete die tu asyik rosak ke ape ke...kan, tapi.....hish...malas aku nak cakap lebih-lebih. Sendiri mau ingat la. Sengalllllll.....!!!!!!!!!

4 comments:

Dayung Serian said...

sabar jer la...:)

Tihara said...

memang mamat senget dia ni..otak tak center kut..hukhuk

luna_e said...

dayung: memang tengah bersabar la ni

luna_e said...

tihara : kuikuikui...otak okay kot...tapi tu la..common sense hidup secare berjiran tu ade sikit kurengg la...huhu sabo je le