Friday, June 25, 2010

Rahsia Keberanian Aku?

Wakakaka..tajuk konon-konon gempak la kan..padahal tak gempak pun.

Korang kalau setiap khamis malam jumaat suka tak layan cite-cite hantu yang selalu tayang dekat tv? Ye la...asal malam jumaat je..semue stesyen tv asyik pakat lumba nak tayang cite seram-seram. Aku ni...tak de minat sangat la dalam arena cerite seram ni...tapi, aku tengok family Mr M amatlah minat tonton cite seram seram ni. Aku..terpakselah terjebak sama. Yang boringnyer, diorg asyik nak cari peluang ejek aku penakut je. Itu yang boring tu. Aku pon heran gak sama ada aku ni penakut ke tak. Setau aku...aku ni cool je. Muahahahaha.

Aku rase aku ni takde la penakut sangat. Aku bukan takut. Tapi...tak selesa, okay. Ha...aku rasa tak selesa tengok cite hantu. Hebat kan ayat aku ni. Kenapa? Ok...aku bagitau kenape ye.

Pertama, hantu dalam cite selalunye mestila jahat. Nak bunuh orang la, nak balas dendam la, nak kacau orang la, nak isap darah orang la, nak bagi makan cacing la. Kejahatan diorg pulak langsung tak de peri kemanusiaan, semuenye penuh kehantuan. Dah nama pon hantu. Rupa hudoh. Busuk. Tak penah lagi aku jumpak hantu yang baik, suka berkebun ke, suka baca buku ke, suka membantu mereka yang kesusahan macam superman tu ke, kate ade power kan...tangkap orang jahat bawak pergi balai polis ke. Tak de kan. Sedangkan manusia yang jahat, suke bunuh orang, rompak orang tu pon kita tak suka, takut dan tak selesa, inikan hantu yang dari segi zahiriah die lain dari kita.

Kedua, scene-scene hantu kadang-kadang berkait rapat dengan kehidupan kita lepas tu menghantui kita. Er..korang paham ke. Ala..contoh, ko baru tengok drama hantu muncul dekat tingkap tingkat 20. Rumah ko tingkat 15. Lepas tu, ko terbangun tidur pukul 3 pagi, tingkap rumah ko terbuka. Mesti dalam 1-2 second terlintas dalam fikiran ko pasal drama hantu yang ko baru tengok tu..termasuk la muke hantu tu. Jadi...tak menghantui hidup ko ke? Cube korang fikir.

Jadi..bila tak menonton drama-drama bersifat seram ni...tak dela kalau jadi macam senario tadi kita terfikir yang bukan-bukan. Kita rasa macam hidup aman damai sihat sejahtera je dekat Malaysia ni. Bila dah rasa hidup aman damai selamat....tak de la perasaan takut tu. Betul tak?? Betul kan? kan? kan?

Hehe.....

5 comments:

SYAFIQASHAFIE said...

hahaha,.ade lah hantu baik,.hantu chika,.tp tak baik gak,.asik bebel kat blog je,.ahaha

luna_e said...

er...hantu chika???? Itu bukan hantu dalam erti kata sebenar shafiqashafie...adess

Miss Q said...

Dulu I mengandung tengok cite hantu raya dalam cerekarama (last year / 2 tahun lepas). Bila tido malam tuh terus mimpi (cerekarama kan abes pukul 12 am)sampai mengigau-ngigau. Eventually husband (ok,ok.. kini ex-) kejut bangun. Naseb kna kejut! Masa tu sipi-sipi hantu nk datang terkam!

BTW, salam kenal

MoMMy Qastalani

The Duchess

eita said...

ada hantu yang baik...
hangtuah...
hehehehe

luna_e said...

Miss Q: Salam...hi Miss Q, thanks for dropping by.
Huisshh...ngeri gak mimpi seram sambil mengandung dan tidur (betul ke kosa kata ni yerk eh)...itu la bahana menonton cerite seram...tapi, ok la tu...hantu tu tak sempat nak kacau u..sempat terjage..yesszz gitu hihi

eita : ye la...ye la...cik eita oi..tapi tu bukan HANTU..yang tu..HangTu chaich...!!!! Sape kate Hangtuah tu baik sangat...dah ngurat Tun Teja..pass kat Sultan, playboy Hang Tuah tu kuikuikuikui....