Thursday, June 10, 2010

Filem Lagenda Budak Setan

Aku baru je tengok cite 'Lagenda Budak Setan' malam tadi dengan Mr M dekat Sunway Pyramid bersempena tiket malam Rabu murah, yakni RM6 sorang. Hehe. (hege tiket pon nak bagitau, chaich).

Sebelum aku tengok, expectation aku tak de la tinggi melangit, aku biase-biase je dan dalam keadaan neutral. Bila habis tengok pun, perasaan aku biase je la, macam baru lepas tengok cerekarama. Tapi, OK la cite die...aku bagi...2 bintang dari 5 bintang. muahahahaha.

Aku ni kan dulu peminat tegar novel ni. Kompilasi 'Lagenda Budak Setan' pun memang tebal. Lebih kurang tebal buku 'Harry Potter'. Aku memang dah fikir, macam mana cerite yang panjang dan complicated ni diorg nak shortcut jadi 2 jam je. So, bila tengok filem tu..memang macam difastforward je cite tu...dan memang banyak part yang diubah (malas nak cite detail) tapi, basic cerite die masih same la.

Cuma pendapat aku, lakonan yang paling mantap sekali adalah Que Haidar. Thumb up. Tapi, watak die dalam filem tu tak dikembangkan dengan cukup kuat. Lagi, aku rasa watak Katerina tu walaupun memang perlu wujud dalam filem ni, tapi memandangkan tempoh filem hanya 2 jam, sepatutnya tak payah nak dikembangkan sampai boyfren die nak pukul Kashah, nak mention boyfren die Homoseks, tak berape perlu aku rase. Setakat tunjuk Katerina tu memang ada hati dengan Kashah pun dah cukup.

Secara ikhlasnya, cerita tu waktu mula-mula menarik jugak. Tapi, time part Ayu jadi Amelia tu, agak membosankan dan aku terasa macam sangat lama dan bila la nak habis cite ni hihihi. Tak tau la betul lama ke tak sebab aku tak tengok jam pun.

Ok la tak mau komplen lebih-lebih..tak mau..tak mau..tak mau...!!!

Kalau nak tau macam mana cite die, korang g la tengok sendiri kot kot korang meragui komen aku ni kan? kan? kan?

Da.....

2 comments:

Ili said...

best eh???? first impression i tot its goin to b a boring muvie since i hv negative perception towards malay muvies... surprisingly, malay muvies have improved so dramatically these days, and im quiet proud of it la...

ramai kwn2 ckp citer ni best..so nnt free nk pg tgk jugak :)

luna_e said...

erm..okay la...nak kate bes sgt tu..xde la..tapi, kalo nak compare dgn these days punye movie mcm rempit v3 ke, sehati due jiwe ke, semerah padi stilletto ke...jauh lebih bes la...bagaikan penjalan kaki dan LRT gitu hihihi....