Friday, April 2, 2010

Destinasi Kuching

Alkisah...akak aku telah ditukarkan ke Kuching. Jadi, aku pon nak bawak le family aku pergi melawat sane. Ini kisah tahun lepas sebenarnye. Oleh sebab AirAsia baikkk sangat, bagi aku tiket RM9 hengget je ke sane...aku bukan aje bawak family aku, malah dengan family in law aku sume aku hangkut ke sane. Wakaka...tiket murah, beb...sape tak nak. Masalahnyer...tiket baby lagi mahal dari tiket dewasa. RM30. Aiseh men.

Pada hari pertama, aktiviti kiteorg adalah dengan menghabiskan mase membuat lawatan sambil belajar ke muzium-muzium yang wujud di Kuching. Lagipun, akak aku kan seorang pendidik anak bangsa, bapak in law aku pon berkerjaya bidang yang sama..maka haruslah anak-anak dan seisi keluarga di bawa melawat sambil menuntut ilmu...wakaka.

Kiteorg tak pakai tourist guide, sebab akak aku ade jadik volunteer. Hebat tul akak dengan abang ipar aku ni.

Ini..kiteorg tengah rehat dekat masjid kuching sambil berkelah. Ehehehe....Satu info aku nak bagitau korang kalau sampai kuching ni...cuacenye lebih panas dari cuace semenanjung. Jadik, jika anda kemane-mane di sana, jangan lupa membawa air mineral atau hundred plus yang banyak, kipas, dan sunglasses. Ehehehe.

Kemudian, kiteorg g terjah tempat kek lapis dayang salha. Kek nye banyak jenis betul berjenis-jenis. Jadi di sini kiteorg cuba try test uji, kek mana yang cantik, yang mana yang sedap, yang mana nak beli dan yang mana nak makan free. Ahahahaha. Tapi nama kedai ni nak macam name aku pulak (perasan). Ehehehe.



Dah macam open house hari raya plak. Free untuk ditest.




Habis usha kek lapis....usha gambir plak.




Hari kedua...akak aku bawak g rumah kebudayaan. Akak aku kenal orang tempatan, jadik kiteorg sume dapat hege orang tempatan. Murah la sket. Kalo tak..mahal tul hege tiket nak masuk die.

Ini sesi aku tengah menunjuk skill menympit pada anak buah, adik aku, adik in law dan mak in law aku. Tepat di sasaran tuh. Kagum ke???? Ahahahaha.


Sesiapa yang mak bapak kepada budak-budak, haruslah menyewa uniform orang sarawak untuk anak-anak berposing. Satu..RM10 tak salah aku.


Ini..aku tunjuk skill menari buluh style orang sarawak. Wakakakak......


Ini kiteorg tgh melepak dekat tangga salah satu rumah contoh kaum sarawak. Rumah Melanau kot. Aku pon tak berapa ingat. Tapi, ramai yang tak dak di situ. Mak in law aku, suami adik in law aku dan akak aku bersama suaminye tak dak dekat situ.

Best gak dekat Rumah Kebudayaan ni. Selain ada persembahan etnik kaum-kaum di sarawak dengan rumah-rumah contoh kaum-kaum di sarawak, aku enjoy main macam-macam benda. Main sumpit, main menari buluh, main gasing (nanti aku tunjuk skill aku dekat korang), main rakit, makan sagu, makan kerepek dan macam-macam lagik. Sangat enjoy dekat sini.

Aku dengan family aku tido di rumah akak aku manakala family in law aku tido dekat hotel. Tapi, hari ketiga, semue pon tido dekat rumah akak aku. So pada pagi hari ketiga..hotel akak aku menyediakan breakfast yang hebat.....nyum nyum..memang five star. Cume...tak dak air cond je...uhuhuhu.

Lepas itu..kiteorg pergi bershopping di pasar Sariken. Er..betul ke aku eja ni ek. Bes gak, tapi dekat sini aku cuma beli cenderamat untuk kawan-kawan ofis aku je. Orang lain sibuk tengok tikar sarawak. Tapi, maafla ye..rumah aku terlalu luas untuk dibentangkan tikar sarawak tu. Hehe...pepaham je la.



Kretif betul orang ni hias guitar.



Aku dengan Mr M paling awal habis bershopping dekat sane. Kiteorg lepak dekat van sambil tunggu orang-orang lain yang masih tak mau balik. Ahahaha...sumenye sibuk mengusha tikar sarawak.


Walaupun..kiteorg berada di Kuching..tapi, kenapakah kiteorg makan KFC. Sedangkan KFC ni...dekat subang jaya ada belambak????? Konfius aku.


Last day....kiteorg menginap dekat Hotel Margarita. Bes giler siutt. Tapi...aku merasakan gambar-gambar yang diambil di sana tidak berapa penting untuk di upload di sini maka aku tak upload. Aku rasa dah banyak gile ni gamba, penat pulak aku. Kuikuikui.
Aktiviti terakhir sebelum kiteorg pulang ke Semenanjung adalah mengshoppingkan diri dengan membeli kek sarawak. Semue orang bershopping macam nak buat bisnes dekat Semenanjung je. Ish ish...kaye tokey kedai Dayang Salha ni kalo macam ni.

Ini akak dengan adik ipar aku. Tengah kire bape bijik lagik nak borong. Macam makan je semue kek tuh. Ehehehe. Tapi...kek nye terlalu banyak, berwarna warni...bermacam-macam perasa, aku pon pening nak pilih mane.


Akhirnye, aku borong 11 bijik kek. Kedai tu tulis, beli 10 dapat free 1. Tapi, kalo korang nak tau...sampai sekarang pon, ada sebijik lagi kek sarawak dalam peti ais rumah aku tu, tak habis-habis pon akhirnya. Ntah boleh makan lagi ke tak, aku pon tak tau.


Kiteorg pergi sini naik bot. 50 sen sorang. Tapi, aku tak de ambik gamba la...so tak dapat nak upload.

Kemudian, pergi bershopping ikan terubuk masin dekat pasar satok. Ini adalah antara aktiviti wajib korang buat kalau datang sarawak. Aku beli 10 ekor dekat sini.

Tara.....dah dekat Airport. Macam poyo je posing aku ni. Macam posing era 80-an je. Menyampah betul.


AirAsia ni...memang la baik hati bagi tambang murah..tapi yang tak tahannya, flight ayik delay aje. Boring betul aku. Ini...aku tengah keboringan akibat delay la ni.

Sekian.....
Kalau korang nak bercuti ke Kuching, jangan lupe melawat tempat-tempat yang aku dah lawat. Pastikan juga korang mempuanyai GPS sebab dekat sini signboard dia agak kurang, jalannya banyak dan dari satu tempat ke satu tempat tu jauh. Nak pakai taxi atau tourist guide berbayar pon boleh gak tapi, mahal la. Ehehehe.
Best jugak bercuti di sana walopon banyak gangguan daripada bos aku ketika aku tengah bersuka ria dekat Kuching ni. Gangguan betul la dan sungguh hampes gas. Gr.....
Waktu tangkap gambar ni...aku hepi walaupon flight delay cume yang tak besnyer...esoknye dah kene pergi kerja seperti biasa uhuhuhu...itu je perasaan tak bes aku waktu time tangkap gambar nih.






















































6 comments:

MisZteEN said...

owh... bestnyer g melancong.. nak kek lapis cikit =p

luna_e said...

ehehe...bole, ade lagik dalam peti ais...cume tak tau la dah expired ke belum ehehe

yunz_02 said...

aaa.. bestnye g sarawak luna. my nxt year plan tu.. eh ape best kt sane. story la cket.. :)

anyway, i followed u k.. :)

luna_e said...

erm...kuching takde la tempat menarik sangat tapi...kampung budaya tu digalakkan berkunjung la, bes....then, kalau dekat bandar kuching, boleh lepak-lepak dekat waterfront, naik bot, shopping kek, ikan terubuk, erm...taman buaya ade, tapi..muzium ade banyak...ehehe

gayour said...

kilang kek lapis tu best. gua masuk sampai ke dapur tengok diorang masak kek. banyaknye kek lapis kat meja. rasa cam hari raye plak! lu tengok tu, gua makan tu, lu tengok ni, gua makan ni! heh!

luna_e said...

brother gayour: ihihi...family saye pon pergi melawat sampai ke dapor tempat diorg masak-masak, siap rakam lagi care-care nak buat die, tapi, time tuh saye tengah fokus proses cube try test uji ahahahaha