Monday, September 19, 2011

Trend Novel Melayu Kini

Assalamualaikum

Memang dah jadi kebiasaan, bila aku bosan (tak semestinya sebab tak dak kerja, banyak kerja yang diklafikasikan tak bes pon boleh jadikan kita bosan) mesti aku akan membuang masa di kedai-kedai yang boleh baca buku free . (Contoh MPH, POPULAR, KINOKUNIYA n etc).

Apa yang aku perasan la kan, dekat bahagian lambakan novel melayu, hampir 70% novel yang dijual semuanya berkisarkan tentang

1- KAHWIN KONTRAK
2- PENGANTIN PEREMPUAN LARI JADI WATAK UTAMA ADALAH ISTERI BIDAN TERJUN
3-PURA-PURA KAHWIN/TUNANG

Dulu aku baca jugak cerita-cerita macam ni. Tapi, kalau dah hampir semua cerita pun konsep jalan cerita dia hampir sama, yang beza cume keadaan, situasi, nama watak utama.. rasa macam muak dan nak termuntah aku rasa. Otak macam tepu dan tak berkembang je.

Hero cerita asyik-asyik nak keturunan Tengku-Tengku, Kerja sang hero paling cikai pun CEO....ada bisnes juta-juta, bangunan sendiri menggapai ke awan, hensem bergaya macho baju branded-branded, Nemesis pulak mesti pakai baju asyik kain tak cukup.

Apa yang bagus...maksudnya ada ramai bakat-bakat penulis baru dekat Malaysia ni so...budaya membaca pun bertambah.

Tapi...kalau dah lambakan cerita yang sama, tipikal dan terlalu banyak fantasi dan angan-angan tidak akan membina budaya berfikir nanti.

Aku berharap akan muncul ramai lagi bakat-bakat penulis yang kreatif, tak membosankan, tapi penulisan yang lebih informatif. Peace.

3 comments:

Haney said...

bukan setakad novel, citer melayu pun pattern sama..mesti org kaya yg menyamar jd miskin pastu ngorat awek..cinta terhalang...muak

Haney said...

novel melayu citer melayu sama je...balik2 citer pasal org kaya..

Saliha said...

Betul-betul-betul. Setuju 100%.