Thursday, January 13, 2011

TALENTED VS NOT TALENTED

Selama korang hidup ni kan, korang tahu ke apa bakat semulajadi korang?

Aku rasa semestinya ada antara korang yang memang lahir dari kecik dengan bakat semulajadi yang tersendiri punye…tapi, mungkin ada gak yang tak ada..atau pun kalau dia ada tapi dia tak explore maka die tak tau.

Macam aku ni kan..aku tak tau la ada ke tak bakat semulajadi. Setau aku macam tak dak. Dah lama dah aku fikir pasal benda ni. Tapi, lama tak lama pun…sejak aku kerja la. Dulu waktu sekolah belajaq…idea tu ada gak muncul dalam kepala otak aku tapi..tak pernah la nak terfikir panjang2.

Kadang-kadang tu aku jeles gak la dengan golongan-golongan yang dianugerahkan bakat semulajadi ni. Diorang hanya perlukan sedikit dorongan, ilmu, lepas tu korang tengok la betape bombastic nye hasil dia nanti. Kalau orang yang tak de bakat ni…boleh gak nak belajar sesuatu..belajar sungguh-sungguh tapi selalunye hasil die tak sehebat orang yang ada bakat. Padahal dah buat sehabis gud gud dah tu.

Dulu waktu aku sekolah rendah dulu kan, aku ingat lagi. Aku ni dulu dari kecik tak bape tere melukis. Pandai lukis tu pandai..tapi, lukisan aku tu tak de la cantik pun kesimpulan nya. Ada satu masa tu, target aku nak lukisan aku cikgu tampal dekat dinding lepas tu dapat A bintang tiga. Jadi, aku pun berlatih berbulan-bulan melukis pakai watercolour.Untuk memperhebatkan skill aku kan, aku lukis satu lukisan pemandangan yang sama setiap hari sampai aku hafal la dekat mana nak boh kale ini, dekat mane nak boh kale yang lain.

Bila tiba hari ujian, aku pon lukis dengan selamba. Tapi, aku curi-curi gak tengok lukisan contoh aku sebab aku bukan ingat sangat tona kale die especially dekat awan dengan tasik. Susah tu weihhh…… Tapi, ada sorang budak kelas aku ni. Muke malas-malas punye type la. Mule-mule die konpius, apa die nak lukis. Aku tengok die blur je mula-mula nak lukis sebab tak de idea. Lepas tu sekejap je korang. Die lukis macam conteng-conteng, macam dap-dap je dekat lukisan die. Tapi…ha..part ni yang aku jeles sangat ni. Dah la die start lambat dari aku, habis cepat dari aku lepas tu….cantikkkkkkkkkkkk pulak lukisan die dari pada aku.

Akhirnye, aku dapat A-, die dapat A bintang bintang. Kejam tak dunie ni? Kejam kan? Aku frust gile waktu tu. Tapi, aku tak de la hasad dengki pulak kan. Aku ni baekk. Cuma aku rasa down sikit la waktu tu sebab aku rasa aku ni dah beriya gila, die rilek je, tapi die lagi power..aku, ok-ok je la. Tapi, takpe la, at least dapat gak A walopon ade tolak dekat belakang die. Hehe.

Akibatnya, lepas tu aku dah malas dah nak beria atau peduli lagi dengan subjek lukisan. Lantak ko la lukisan, ko nak terbalik ke, nak tersadung ke…I juz don’t giv a damn to them. Kejam tak aku? Huahuahua.

Skang ni, membe aku tu dah jadi part time professional photographer. Alhamdulillah. Walaupun, aku tak pernah giv a damn pun nak hayati gambar sunset ke, pantai ke, air terjun ke, kamera ko power tak power ke, tapi….hasil photographer seorang yang born with talent, no talent tapi terpengaruh sbb skang ni musim DSLR, no talent tapi belajar sungguh-sungguh…boleh dibezakan kan????? Value photo die memang Nampak lain walopon aku ni bukan peminat gambar.

So, sesiapa yang sedar akan bakat masing-masing, jangan pendamkan, kalau boleh kembangkan lah. Rugi. Mana yang perasan anak-anak ada bakat tu, bagi dorongan, jangan narrow minded atau terlalu nak kejarkan trend.

Pada sesiapa yang tak ada bakat tu…tak pe, jangan putus asa. Mungkinnn..ada tapi, kita je yang tak jumpa lagi. Ecececece..positip gile pulak aku ni. Hehehe.

1 comment:

izyan said...

luna!! awak di tag. jom tengok


http://izyangenit.blogspot.com/2011/02/senyum-tak-nampak-gigi.html