Tuesday, December 20, 2011

Tips Supaya Tekstur Muffin Anda Kekal Ringan


Assalamualaikum

Muffin Blueberry tu tapi presentation senget benget almaklumla..tak cukup artist hehe.

Selama ni aku selalu tercari-cari macam mana nak maintain tekstur muffin kering...sepanjang masa selepas masak. Selalunya aku masak muffin malam-malam lepas balik kerja dengan harapan boleh buat breakfast esok ke, bagi dekat jiran-jiran ke, bawak ke ofis ke, bawak balik kampung ke n etc etc. Hasil muffin yang baru je lepas masak biasanya bertekstur sangat kering, ringan dan lembut. Tapi, esoknya, tekstur akan sedikit lembab, berat sikit walaupun still lembut. Bila orang asyik tanya apsal tekstur die macam berat...rasa macam kalau terangkan dekat orang yang malam tadi ok tu bagaikan cerita dongeng je. Frust betul.

Aku baru je baca E-book by Ambarini Harriza Harmaily berkenaan muffin. Dia cakap, muffin lepas je oven berdeting tanda dah masak, biarkan dulu selama 10 minit dalm oven. Lepas tu terus hidangkan. Kalau tak habis, simpan dalam bekas atau plastik dan masukkan dalam peti ais. Bila nak dihidangkan balik, bungkus dalam aluminium foil dan panaskan dalam oven. Buku tu cakap selama 15 minit pada suhu 180c. Atau pun masukkan dalam bekas plastik ke tupperware ke dan panaskan dalam ketuhar pada kepanasan medium selama 4 minit.

Harap-harap tips ni membantu especially orang macam aku hihihi.

No comments: