Friday, April 29, 2011

Kenapa tangan menggeletar selepas main badminton?

Assalamualaikum,

Korang pernah tak mengalami situasi di mana tangan korang menggeletar selepas sesi bermain badminton?

Ahad lepas kan company aku ada badminton tournament. Aku pergi dengan adik aku. Lepas second match, time tengah lunch, lebih spesifik lagi masa tengah bukak getah ikat lauk untuk nasi, tangan kanan aku tak boleh nak fokus untuk buka ikatan getah tu. Trembling. Sebenarnya, itu bukan first time terjadi. Dah banyak kali tapi, setiap kali lepas main badminton.

Aku : Hish..apasal tangan ni menggeletar pulak.

Adik aku : Entah-entah parkinson!!!!!!!!!

Aku tengok adik aku kecik besar kecik besar je. Dasar mulut tak ada insurans betul.

Tapi, sebenarnya jauh dalam hati aku takut gak. Aku rasa umur aku ni belia+remaja lagi. Kuang kuang kuang. Takkan ada parkinson kot. Sebenarnya sebelum ni pun, setiap kali lepas main badminton, ramai yang tegur aku bila tengok tangan aku trembling especially masa tengah pegang tin air hundred plus. Tapi...gua ignore je macam cool. Lepas tu balik rumah tengok tv...lupa.

So, skarang dah risau. Maka dengan gigihnya aku googling pasal isu ni. Tak banyak cerita pon dalam internet. Lebih banyak cerita pasal Tennis Elbow dengan Golf Elbow. Aku rasa, simptom-simptom tu tak sama dengan aku.

Tapi ada beberapa kes-kes minoriti lebih kurang macam aku ni jugak. Aku check dekat

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090425155846AAUB3oD

http://wiki.answers.com/Q/Why_your_hand_will_shake_after_playing_badminton

http://sg.answers.yahoo.com/question/index?qid=20100116021759AAljbHJ

Kesimpulannya, 'trembling symptoms' adalah disebabkan oleh 'adrenaline rush'. Jadi, bila 'adrenaline rush' berlaku, tangan kita akan penat, letih, makanya disebabkan itu tangan menggeletar lepas berhempas pulas main badminton. Yang paling penting...ianya adalah common things (dalam wikianswer yang cakap) atau pun dalam bahasa nya, sesuatu yang normal.

Fuh...lega la jugak. Kalau tak..nervous gak aku.




Nak tau adrenaline rush tu macam mana? Bukan album Faizal Tahir tau. Kalau nak tau, tengok dekat sini.

http://www.ehow.com/facts_5491504_adrenaline-rush-symptoms.html


So, sesiapa yang ada simptoms yang sama anda tak perlu risau lagi. Mungkin disebabkan jarang main sebab tu la bila tiba-tiba anda main, lepas main je tangan anda menggeletar. Rasanya, kalau main secara kerap, symptoms ni akan semakin berkurangan.

Cheers. Sharing is Caring.

3 comments:

Kayun Asza said...

wahhh. mekasihhh ya. saya pun menggeletar je tangan lps main bola tampar td. haha. balik2 bilik terus google sbb risau

Saliha said...

sharing is caringg.... :)

Syida said...

thanks with the info. sy pon pelik gk, lps angkat dumbbell, beberapa hri ni tgn asyik menggeletar jer. so now br tau knp. thanks a lot. Sharing is caring :D