Saturday, February 19, 2011

Perlukah anda menjadi peramah?

Orang cakap masyarakat Malaysia ni bersopan santun dan peramah.

Mungkin betul. Tapi...bercakap pasal keramahan...aku agak terganggu dengan beberapa cliche sikap ramah rakyat Malaysia.

Contoh 1.

Situasi - Aku tengah minum air milo, tiba-tiba datang si B datang menyapa.

B :Awak dah minum?
Aku :Er........tengah minum ni

(Aku sebnanye konpius nak jawab sbb aku memang tengah minum bukan tengah makan choki-choki ke, main badminton ke, bergosip ke, macam mana si B ni boleh tanya soklan macam ni? Takkan aku nak jawab..'helo, ko bute ke tak nampak, takkan aku tengah jahit baju kot?'....tu namanye tak bersopan dan kuang ajo. Dan adakah si B terlalu peramah sambil bertanyakan soklan tu tanpa berfikir panjang?)

Contoh 2.

Situasi - Aku lunch beli bungkus dan makan di pantry ofis bersama B & C. Sambil makan, kiteorg berborak-borak bersama. Kemudian, habis lunch keje dalam setengah jam lepas tu aku pon nak solat zohor. Di surau, aku jumpa C nak solat juga.

C : Hai...awak dah lunch?
aku : Eh, bukan kite mkn dekat pantry sama-sama ke tadi?
C : Eh, ye la..hehehe

(aku konpius yang die ni tadi sembang-sembang dengan aku sambil makan tak perasan ke tengah sembang dengan aku, ke die amnesia, atau pun die terlalu peramah sampai tak tau nak tegur ape dengan aku?)

Contoh 3.

Hari Isnin

D : Hari ni masak?
aku : Erm..tak tau lagi.
D : tak pe la hidup berdua je..

Hari Selasa

D : Hari ni masak?
aku : insyaallah masak..
D : tak pe la hidup berdua je..

Hari Rabu

D : Hari ni masak?
aku : tak kot
D : makan dekat luar ye..takpe la hidup berdua je..

Hari Khamis

D : Hari ni masak?
aku : entah la...awak masak ke malam ni?
D : Oh, saya makan roti dengan susu pon dah cukup. Tak pe la awak hidup berdua je..

Hari Jumaat

D : Hari ni masak?
aku : hm..malam ni nak masak la.
D : tak pe la masak untuk berdue je..

Hari isnin lagi

D : Hari ni masak?
aku : ....

Boleh tak aku nak jawab, ko ni hari-hari tanye aku masak ke tak masak awat? Hang ada masalah ke? Hang ni private investigator ke nak siasat aku hari hari masak ke tak? Hang tengah buat tesis ke..bape hari aku masak, bape hari aku tak masak lepas tu nak buat carta pie, graph dan lepas tu nak buat presentation.

Atau pun si D ni terlalu peramah tapi tak tau nak tanya apa..jadi tanya benda yang sama setiap hari.

Aku rasa, kalau kita tak ada idea nak berborak dan tak dapat nak fikirkan sesuatu yang menarik untuk dibualkan, lebih baik kite diam. Kalau tak nak nanti orang cakap sombong, bagi je senyuman..itu dah memadai.

Aku bukan marah die tanya aku masak ke tak? Tapi bila hari-hari asyik tanya benda sama..sampai aku boleh hafal dan perasan dialog die...mesti la aku pelik dan terasa sedikit annoying. Tapi..kalau korang berada di situasi aku dan tak rasa apa-apa tak pe la. Korang memang power. Hehehe.

3 comments:

zmah said...

Perlu peramah tapi bertempat lah ramahnya.

ahmadbaihaqie abdrazak said...

soalan peramah. eh awk da apdet belog? ngehehhe

Who is Luna? said...

hehehe