Monday, August 16, 2010

Burger Malaysia dan Nostalgia....huahuahua

Name pon Burger Malaysia...mestila semua rakyat Malaysia tau yang mana satu burgernyer. So..tak yah cite panjang definisi burger ni.

Ni gambar ihsan google kot-kotla hangpa semua tak ingat macam mana rupa dia.


Burger Malaysia ni antara favourite kuih aku sebnaunye. Tapi, disebabkan aku ni bukan penggemar kuih muih...termasuklah kuih raye...aku cakap je la ni favourite aku padahal aku bukan makan kuih ni hari-hari pun, seminggu sekali pun tak...sebulan sekali pon belum tentu.

Tapi, bila time bulan Ramadhan dan berjalan-jalan mencari makanan di Bazar Ramadhan, maka selalunye akan terbeli la aku kuih ni...

Yang sibuk nak cite pasal kuih ni sebabnye aku hari ni kan, berbuka kuih ni la. Rase bes sangat. Macam setahun tak makan kuih ni. Hihihi.

Aku first time makan kuih ni waktu aku darjah satu. Wow wee junior juice...macam mana aku ingat ni??? Dah alang-alang aku ingat baik aku cite dekat sini, sat g mane tau aku dah bertambah tue, dah tak bape nak boleh ingat pulak. Maklum la , hardisk kepale hotak aku ni jarang defrag hehe.

Waktu tu kan, nurse atau pun name gleme depa sebagai misi datang sekolah aku. Depa mai kelas aku, lepaih tu depa panggil lebih kurang 10 orang budak untuk cabut gigi-gigi yang rosak atau pun tampal mana-mana lobang dekat gigi. (tu la...malaih sangat gosok gigi..hambek hang). Tiba-tiba ja, mak cik misi tu panggil nama aku....aku punya la tekejutttt...macam nak meletup jantung ni, ye la, first time kena panggil dengan misi..takut wooo....rasa menggeletaq la satu badan aku, dari lutut sampai ke jantung tapi....disebabkan aku ni memang dilahirkan dari baby lagi suke buat-buat cool walaupun dalam hati setengah mati tengah takut...jadi dengan muke selamber dan tanpa rasa bersalah...aku pun ikut la mak cik misi tu naik van putih depa.

Sampai klinik tu...aku duduk je dekat atas kusi dengan berperwatakan budak paling baik dekat situ walaupun budak-budak lain asyik berlari-lari tanpa arah dan hala tujuan. Aku bukan nak tunjuk baik sebnaqnya...aku tengah nervous okay...kepala lutut dengan jantung aku ni asyik dup dap dup dap macam nak tercabut. Padahal, nak kena cabut gigi je pon. Hehe. Sorang-sorang misi tu panggil tapi tak panggil-pangil nama aku. Perut pun lapaq. Tiba-tiba ada mak cik jual kuih datang. Semua budak-budak yang datang dengan aku pakat pi kerumun kuih tu. Untuk mengurangkan stress aku, aku pon pi la join sekaki.

Aku rasa dari kecik aku memang tak suka sangat makan kuih ni. Aku tengok ja...budak-budak lain pakat beli. Sampai la, aku dengaq mak cik tu cakap, "koi bege malaysia ni sekupang sebijik". Aku pon terkejut wei....bege malaysia nama dia. Macam hebat ja. Setau aku yang time tu baru darjah satu...bege ni mahai...akak aku beli bege McDonald waktu rombongan dulu nak dekat sepuluh hengget harga dia. Mak cik ni pulak jual bege harga sekupang????????

Ayah aku bagi lima kupang okey. Ni..baru sekupang. Aku pon ape lagikk...beli la. Sebijik je la. Perasaan aku makan time tu..aku rasa macam dalam iklan GCB yang tengah tayang dekat tv skarang ni. Rasa macam bahgia ke pintu syurga. Rasa tak sabaq-sabaq nak balik rumah bagitau mak aku atau tunggu akak aku balik lepas tu boleh belagak dengan dia yang aku pon ada beli bege tau...murah pulak tu..sekupang je hokey. Sampai aku lupa yang aku belum lagi sampai turn cabut gigi dan aku tengah nervous sebnaqnya..


Hahahaha..tu je la yang aku nak cerita akan betapa jakunnya aku dengan bege malaysia ni. Sampai skarang bila aku nak makan je bege ni, mesti aku teringat. Rasa macam nak gelak pada diri sendiri je. Huahuahauahua.


Sekian.

4 comments:

Che Armster said...

hahahaha.. feveret aku gak kuih ni..

luna_e said...

bagus..bagus..bagus..bole geng

Lizzie Yasmin said...

baca..n3 nie... tiba2 rasa mcm teringin plak nk mkan.. padahal tak bapa suka sgt pun kuih.. nie.. tp teringin .. huhuhu

luna_e said...

ahahaha...."sesekali ku rasa teringin..." aku tujukan lagu shima ni dekat lizzie yasmin hehe